VHF - Hvorfor det?

Picture of Stian
Stian

- med yrkesbakgrunn fra telekommunikasjon og frivillig i sjøredningstjenesten.

I dagens digitaliserte samfunn kan man spørre seg hvorfor en «gammeldags» VHF-radio fortsatt er relevant om bord i en fritidsbåt. Med smarttelefoner, nettbrett med 5G og satellittkommunikasjon tilgjengelig, virker det kanskje unødvendig.

Men VHF-radioen er fortsatt det viktigste kommunikasjonsmidlet til sjøs – og i mange tilfeller det eneste som fungerer når det virkelig gjelder.

I denne artikkelen forklarer jeg hvorfor VHF er en essensiell del av sikkerheten om bord, hvilke krav som gjelder for bruk, og hvordan du kan sikre en optimal installasjon.

Marine VHF

Har du fått motorstopp, tar inn vann, eller trenger hjelp av andre grunner?

Med en VHF-radio kan du kontakte alle fartøy i nærheten, samt Kystradioen, som kan koordinere hjelp. Dette gir deg raskere tilgang til hjelp enn å ringe noen på land. Alle fartøy er dessuten forpliktet til å bistå ved nødsituasjoner.

ITU

En såkalt maritim VHF radio sertifisert ihht ITU sine krav for denne typen utstyr: Det betyr at du kan kjøpe en maritim VHF radio hvor som helst i verden, og bruke den hvor som helst i verden.

Hvem er ITU? International Telecommunication Union, som er et FN-organ med hovedkvarter i Sveits. Sammen med IMO som er et annet FN-organ for sikkerhet til sjøs, er det utarbeidet internasjonale standarder for kommunikasjon til sjøs. Maritim VHF er selve grunnsteinen i dette internasjonale systemet.

*Det finnes imidlertid noen lokale tilpasninger, som jeg kommer tilbake til.

Regler og sertifisering

For å bruke en VHF-radio lovlig, må du oppfylle visse krav:

  1. Short Range Certificate (SRC) – Dette sertifikatet er et krav for alle som skal bruke VHF-radio. Det kan tas som nettbasert eksamen eller klasseromskurs gjennom Telenor Maritim Radio.

  2. VHF-lisens – I Norge administreres VHF-lisenser av Telenor Maritim Radio. Lisensen gir deg et unikt kallesignal og MMSI-nummer.

  3. GMDSS-standarder – VHF-radioer inngår i det globale maritime nødkommunikasjonssystemet (GMDSS), som sikrer ensartet bruk over hele verden.

👉 Les mer og søk om sertifikat hos Telenor Kystradio: kystradio.no

Se for deg at du ligger med motorstopp midt i hovedleia, og et stort lasteskip har kursen mot deg. Ikke vet du navn eller nasjonalitet, og ikke har du telefonnummer til den som er på vei mot deg: Hvordan kan du får varslet om at du ligger hjelpesløs uten mulighet for å kunne flytte på deg?

  • Å ringe til noen på land vil neppe var til stor hjelp. Det vil sannsynligvis dessuten ta for lang tid før hjelpen fra land kommer deg til unnsetning.
Med en maritim VHF kan du enkelt kalle opp fartøy i nærheten på kanal 16, og på denne måten avklare situasjonen.

Man kan tenke seg at du har en vanninntrengning, og trenger hjelp raskt. Hvordan skal du får varslet andre fartøy i nærheten om at du er i ferd med å synke? Vil det å ringe etter hjelp til noen på land være til stor nytte?

  • Det er ingen metoder som er mer effektive enn en VHF radio.

Med dagens radioer med DSC har man dessuten muligheten for å enkelt kunne trykke på en «Distress» knapp, og en digital nødmelding sendes ut. Du kan bruke minuttene på å håndtere situasjonen, mens hjelpen er på vei.
VHF

Hvorfor er VHF så viktig?

Selv med moderne teknologi er VHF-radioen den mest pålitelige og effektive måten å kommunisere til sjøs. Her er noen av de viktigste fordelene:

Dekning og tilgjengelighet – VHF fungerer uavhengig av mobildekning og kan brukes over store avstander til havs.

Direkte tilgang til nødtjenester – Kanal 16 er en internasjonal nødkanal hvor du kan få hjelp umiddelbart.

Gratis å bruke – Når radioen er installert, er det ingen driftskostnader utover lisens.

Standardisert globalt – Alle maritime VHF-radioer følger internasjonale standarder og kan brukes over hele verden.

Tekniske forutsetninger

For at din VHF radio skal fungere etter hensikten, er det noen få enkle tekniske forutsetninger som ligger til grunn. Forutenom strøm, som skal være fra en sikker strømkilde.

Er et Litiumbatteri å anse for å være en slik sikker strømkilde?

Når en DSC melding sendes ut, sendes også ditt fartøys identifikasjon med meldingen samt posisjonen din. For at radioen skal vite hvor du befinner deg, må denne har en posisjonsdatakilde – GNSS. Vi bruker stort sett forkortelsen til det første satelittnavigasjonsssystemet «GPS» i dagligtale. Men i praksis benytter vi i dagens samfunn signalene fra flere systemer.

En VHF radio med DSC krever at et MMSI nummer programmeres inn for å kunne sende ut DSC meldinger. 

Mange radioer har i dag innebygget GNSS mottaker, slik at dette er en relativt enkel sak å løse. Andre radioer krever gjerne at man kobler til en slik datakilde via NMEA0183 eller NMEA2000.

Det finnes også radioer på markedet som har separate tunere og antennetilkoblinger for henholdvis tale og DSC-meldinger, som går på kanal 70 – 156.525 MHz. Forskjellen her ligger i om apparatet er av DSC klasse A eller D.

For en fritidsbåt er en VHF med klasse D DSC tilstrekkelig, og man trenger da kun én VHF antenne.

Radiokommunikasjon og antenner er et eget fagfelt, men kort fortalt stråler radiobølgene ut fra antennen i det horisontale planet – hele horisonten rundt.

I praksis har man da lik dekning 360 grader rundt eget fartøy; noe som også er litt av poenget med en radio: Sending og mottak skal ikke være avhengig av hvilken kurs du er på.

VHF radiation pattern

Rekkevidde

En maritim har en begrenset rekkevidde, som påvirkes av noen enkle faktorer:

– Antennens høyde over havet.
– Dempning i antennekabel/installasjon.
– Senderens effekt

Tommelfingerregelen er gjerne at rekkevidden er omtrent til horisonten, selv om dette ikke nødvendigvis alltid er realiteten. Under gitte omstendigheter kan rekkevidden være bedre enn man kanskje først tenker seg.

VHF rekkevidde

Hvordan installere en VHF-radio riktig?

En god installasjon er avgjørende for at VHF-radioen skal fungere optimalt. Her er noen viktige faktorer:

📡  Antenneplassering – Antennen bør monteres så høyt og vertikalt som mulig for best mulig dekning.

🔌  Jordplan i plastbåter – Plastbåter krever spesielle løsninger for å sikre god jordforbindelse.

📟  Ekstra håndsett og høyttalere – For båter med flere styreposisjoner kan et trådløst håndsett eller ekstern høyttaler være en god løsning.

📶 SWR-måling – Bruk et SWR-meter for å sjekke at radioen sender og mottar signaler effektivt.

👉 Trenger du hjelp med installasjon? Vi bistår med montering og service!

Hva annet kan en VHF brukes til?

Mye av tjenestene som tilbys til brukere av VHF er også tilgjengelig på smarttelefonen, som bl.a. værmeldingstjenester, meld fra hvor du drar samt mulighet for å kunne ringe eller ta i mot telefonsamtaler fra land. Spesielt er funksjonen med å kunne melde fra hvor du drar og hvor mange som er om bord en svært nyttig tjeneste – spesielt dersom man skal krysse større havstrekk eller seiler langt alene. Kystradioen vil da forvente at du melder deg inn ved ankomst før ytterligere tiltak iverksettes. Man kan også avtale å melde i fra når man passerer avtalte «sjekkpunkt.» Dette kan foreksempel være et av de mange faste plattformene i Nordsjøen som har basestasjoner for kystradiotjenesten.

En unik tjeneste som også er tilgjengelig via kystradio er Radio Medico tjenesten, som kan tilby direkte kontakt med vaktlege på land: Trenger du medisinsk bistand kan du få hjelp av lege direkte over radioen, eller via telefon og e-post.

Radio Medico – Legevakten til sjøs.

Enda flere muligheter

Mange nyere radioer kan integreres med et større navigasjonssystem, hvor du blant annet kan få fjernbetjening av både VHF radio, Autopilot og andre instrumenter på en trådløs kontroller. Det finnes også løsninger hvor VHF radioen integreres med AIS mottaker, slik at du enkelt kan kalle opp et annet fartøy ved hjelp av MMSI identifikasjonen som deles over AIS. 

Sikkerhet Om Bord tilbyr også radioer som har integrert AIS i samme enhet, samt radioer som har mulighet for å kombinere VHF med flere andre typer samband på samme radioterminal, som f.eks. VoIP over LTE.

Bærbar vs. fastmontert VHF

Det finnes to hovedtyper VHF-radioer:

🔹 Fastmontert VHF – Høy sendeeffekt (25W), stor rekkevidde og kobles til en ekstern antenne.
🔹 Bærbar VHF – Lavere sendeeffekt (5-7W), men praktisk for lettbåter, redningsvester og internt samband om bord.

For optimal sikkerhet anbefales det å ha begge deler om bord, spesielt for båter som seiler langt til havs.


 

Distress
– Den digitale nødmeldingen

Moderne VHF-radioer har Digital Selective Calling (DSC), som gjør det mulig å sende en digital nødmelding med ett knappetrykk. Fordeler med DSC:

🔴  Raskere nødmeldinger – Sender automatisk ut posisjon og kallesignal.

📡
Bedre rekkevidde – Digitale signaler har ofte lengre rekkevidde enn tale.

🆘 Automatisk varsling – Nødmeldingen sendes kontinuerlig inntil den blir bekreftet mottatt.

👉 Husk å teste DSC-funksjonen jevnlig ved å gjøre et rutineoppkall til kystradiostasjonen.

 

VHF som en del av sikkerhetsrutinen

En VHF-radio er ikke bare et kommunikasjonsverktøy – det er en livredder. Her er noen gode sikkerhetsrutiner:

📻 Hold lyttevakt på Kanal 16 – Du kan være den nærmeste hjelpen for andre som trenger bistand.

Informer mannskap og passasjerer – Lær dem hvordan de bruker nødknappen hvis noe skulle skje med skipperen.

📝 Ha kallesignal og MMSI-nummer lett tilgjengelig – Et lite skilt ved radioen kan være til stor hjelp i en nødsituasjon.

Har du peiling?

– Mistet stedsansen?

En VHF radio kan peiles av de fleste redningsfarkoster, noe som betyr at dersom du har seilt deg vill i f.eks. dårlig sikt som havtåke – kan et et redningsfartøy finne deg bare ved hjelp av å følge signalet fra din radio. Dette er noe som har hjulpet mange fortvilte båtfolk som blir overrasket over tåke eller dårlig sikt, og som til tross for andre hjelpemidler har problemer med å formidle sin posisjon. gjerne som følge av at mobilen er tom for strøm.

En VHF radio er heller ikke avhengig av å ha dekning fra en sender på land, og man kan oppnå kontakt med f.eks. et redningshelikopter.

Kystradiostasjonene kan ved hjelp av sine mange basestasjoner får en god indikasjon på hvor du befinner deg, og har innehar mye erfaring og kunnskap som sammen med Hovedredningssentralen sikrer at den best tilgjengelige og best egnede hjelpen blir sendt i din retning dersom situasjonen krever dette.

Oppsummering

🔹 VHF-radioen er fortsatt det mest pålitelige kommunikasjonsmidlet til sjøs.
🔹 Et SRC-sertifikat og en VHF-lisens er påkrevd for lovlig bruk.
🔹 Riktig installasjon og vedlikehold sikrer best mulig ytelse.
🔹 DSC-funksjonen gjør det enklere og raskere å sende nødmeldinger.
🔹 En fastmontert og en bærbar VHF gir økt sikkerhet om bord.

🚤  Er du i markedet for nytt radioutstyr? Kontakt oss for råd, anbefalinger og installasjonshjelp!

📝 Trenger du SRC kurs før eksamen?