Mottak av pyroteknisk materiell

Picture of Stian

Stian

- med over 10 års erfaring fra sjøredningstjenesten

I samarbeid med Horten-bedriften Eksplosivt avfall, kan vi nå tilby en trygg og sikker løsning for mottak og destruksjon av utrangert pyroteknisk materiell. Som for eksempel nødraketter, håndbluss, nødpeilesenere mm.

Avfallet ingen ønsker å ta i mot.

Det har i mange år være en stor utfordring for den enkelte fritidsbåtbruker å finne en lett måte å bli kvitt sine gamle nødraketter på. Ikke minst har det vært vanskelig å finne en måte å gjøre dette trygt, sikkert og ikke minst lovlig. Utfordringene og erfaringene er litt ulike, ut i fra hvor i landet man er lokalisert.

I henhold til norske forskrifter er både utsalgssteder og importører pliktige til å ta i mot denne typen avfall, men det har ofte være vanskelig for hver enkelt fritidsbåtbruker og få et klart svar fra sin nærmeste butikk samt finne ut hvem som kan ta i mot utdatert pyroteknisk materiell lokalt der man bor.

  • Kommunale avfallsmottak tar ikke i mot.
  • Brannvesenet tar ikke i mot.
  • Politiet tar ikke i mot.
  • Mange utsalgssteder sier at de ikke tar i mot, selv om de er lovpålagt til dette.*

*Den som importerer og selger pyroteknisk materiell er pålagt til å ha en returordning for utdaterte produkter, men de kan ta betalt for det denne tjenesten koster.

Hovedredningssentralen gir aldri amnesti for oppskytning av nødraketter, heller ikke på nyttårsaften.

Dette er utstyr som kun skal brukes ved nød, fortrinnsvis på sjøen. En nødrakett er ikke konstruert for å fullstendig slukke før denne treffer bakken, og kan på denne måten starte en brann. Det kan være snakk om brann både i vegetasjon og bebyggelse. At det er nyttårsaften og at man ønsker å kvitte seg med gamle nødraketter endrer ikke på disse forutsetningene. Det er risikofylt å sende opp en nødrakett i tett bebyggelse, og det kan være vanskelig å anslå hvor denne lander.

Utdatert pyroteknisk materiell kan også være farlig å avfyre og håndtere når utløpsdatoen er oversteget, og produktene har enbegrenset holdbarhet av en grunn.

Utdatert pyroteknisk nødutstyr kan gi falsk trygghet dersom dette er gått ut på dato, og har normalt 5 års holdbarhet. Dette betyr altså i praksis at man må belage seg på å jevnlig bytte ut og avhende dette typen utstyr, med forutsetningen om at man ønsker seg nødutstyr som faktisk fungerer den dagen man trenger det.

Det kan imidlertid være en god løsning å vurdere elektroniske nødbluss som et supplement. Ikke bare har produktene mye lengre levetid, men også svært mye lengre brukstid. Men fortsatt finnes det ingen elektroniske produkter som fullt ut erstatter tradisjonelle nødraketter med fallskjerm, eller røybokser – som avgir typisk oransjefarget signalrøyk. En bør derfor ta høyde for å ha om bord begge deler.

Hovedredningssentralen – Bruk av nødraketter

Gamle tradisjoner og etablerte sannheter?

Det er en slags etablert sannhet blant båtfolk, og folk med båt, at nødraketter lovlig kan sendes opp på nyttårsaften klokken 24:00. Nesten uansett hvem man snakker med, gammel eller ung, så er dette gjengs oppfatning. Dette er min personlige erfaring i samtale med folk langs hele kysten.

Men denne påstenden er altså ikke riktig!

  • En påstand blir heller ikke mer riktig ved at den fremsettes flere ganger…

 

Det er ALDRI LOV å sende opp en nødrakett! Såfremt man ikke er i nød.

Skal man benytte håndbluss eller røykbokser i forbindelse med trening eller øvelse, anbefales det å forhånd avtale med Hovedredningssentralen og ditt lokale Politi. Dette for å forhindre at meldinger fra publikum setter i gang en større søk og redningsaksjon.

Sikkerhetskveld Stavanger Seilforening

Vår samarbeidspartner har etablert et system for sikker destruksjon, som har blitt godkjent av DSB.

Dette krever blant annet logistikkløsninger som er tilpasset transport av eksplosiver.

Les gjerne mer hos eksplosivtavfall.no

Eksplosivt avfall/TK Trading AS innehar godkjennelser:

  • Tillatelse til innsamling og mottak av pyrotekniske artikler. Tillatelse gitt av DSB.
  • Tillatelse for innsamling og oppbevaring av ammunisjon. Tillatelse gitt av politiet.
  • Oppbevaringstilatelser.
  • EX godkjente kjøretøy.
  • ADR sertifiserte sjåfører.
  • Cod utstedes etter endt destruksjon.

Avfallet destrueres på en sikker og miljøvennlig måte. Dette foregår ved DSB godkjente destruksjonsanlegg hvor det destrueres ved sprengning i en fjellhall.

Pris

Dette er en tjeneste vi dessverre ikke kan levere gratis: Prisen er foreløpig satt til 200,- per båt (maks 10 enheter) 

Holder du til i Rogaland kan vi komme til din båtforening for å samle inn og videretransportere utdatert pyroteknisk materiell.


Les gjerne artikkel i Seilmagasinet



Ta gjerne kontakt for nærmere avtale.